top of page

L'interiorisme

Una definició apta d'Interiorisme és aquella que el defineix com la disciplina artística destinada a l'acondicionament i decoració dels espais interiors d'arquitectura. Efectivament  l’Interiorisme és un Art, a partir de la creativitat i imaginació del dissenyador d'interiors, es pretén adaptar un espai a les necessitats concretes de les persones que l'habitarán. No obstant això, el disseny d'interiors és una mica més complex.

 

Efectivament, l'Interiorisme o Disseny d'interiors és una disciplina que forma part de la branca del disseny, estretament implicada amb l'arquitectura, i no és altre que la d'adaptar l'espai interior habitat per l'ésser humà a les seves necessitats. Per a això, calen múltiples coneixements vinculats a les normes i els elements fonamentals del disseny, tècniques psicològiques,  econòmiques, ambientals,  estètiques,  funcionals, psicosocials, etcètera, units a la pròpia imaginació i creativitat del professional, sempre amb la meta de millorar la qualitat de vida de les persones, en els seus espais interiors.

 

Així, en l'actualitat, la definició d'interiorisme més acceptada per professionals i centres d'estudis és la que el defineix com una "Activitat professional de disseny orientada a procurar la més idònia resolució de l'entorn habitable de l'home, mitjançant l'aplicació de determinats elements i normes bàsiques de disseny, tècniques funcionals, estètiques, ambientals, psicosocials, sensorials, econòmiques i legals, a fi de millorar la qualitat de vida dels usuaris ".

Història

del interiorisme

Se sol considerar que amb l'aparició de l'Homo sapiens la decoració va tenir en principi una funció ritual, màgica o religiosa, però aquesta funció va canviar amb l'evolució de l'ésser humà, adquirint un component estètic i una funció social, pedagògica o simplement ornamental.La decoració ha evolucionat amb els homes en funció dels conceptes socials, econòmics, psicològic i religiosos del moment.

 

Això ha quedat plasmat en el seu mobiliari, decoració de cases i els objectes artístics, pintura, música, escultura...L'artesà no ha estat considerat dissenyador, tal com avui ho entenem, fins als anys cinquanta del segle XX, fins i tot avui se'ls inclou dins de la classificació d'arts i oficis, no arribant a estar desvinculats completament del terme oficio, o dit d'una altra manera no considerant-lo essencialment un art.

 

Hem de parlar per tant d'artesans i no de interiorista o decoradors, encara que compleixin amb això amb escreix. Així tenim ebenistes, teixidors, tapissers, etc. Eren treballadors, millors o pitjors, sobre un material, que es van veure influïts pels gustos del moment i les tendències artístiques de l'època. Un pas veloç sobre els moments evolutius de la història de l'art ens donarà com a resultat mobles i decoració d'interiors concordes amb l'etapa artística del moment.

Decoradors d'interiors importants

Elements de l'interiorisme

Dissenyar un espai no consisteix només de fer un plànol i idear on va cada cosa, sinó que també s’ha de tenir en compte els acabats de l’estància, ja que és el que genera més impacte en veure el disseny. Els elements principals a tenir en compte en dissenyar són

Il·luminació Puntual

Il·luminació General

Il·luminació Decorativa

Il·luminació

La il·luminació és sense dubte un dels aspectes fonamentals a tenir en compte a l’hora d’idear un disseny. Ens permet potenciar aquelles característiques més importants i aportar més o menys calidesa a l’espai depenent de quins tons utilitzem. Hi ha diversos tipus de llum respecte a la decoració, la il·luminació general, la puntual i la decorativa.

Materials

També és molt important tenir en compte els diversos materials que podem fer servir per donar un ambient o un altre. De fet, també podem utilitzar determinats materials tant com a elements decoratius de forma aïllada, com a protagonista de l’espai aplicant-lo a gran part de l’espai, com per exemple al terra o parets.

Colors

L’ús dels colors no té unes normes establertes, el que sí que és cert, és que el seu ús és fonamental, ja que centra l’atenció i organitza l’espai. Cada color aporta una sensació diversa al receptor, per tant, no s’ha de triar un color així com així i tampoc, barrejar-los sense coneixement.

Textures

Si parlem de textura ens referim a la sensació que es té en tocar els elements, però també existeixen textures visuals que també ens pot generar sensacions com si fossin tàctils, a falta d'aquestes pot fer semblar els espais plans i avorrits.

Captura de pantalla (102).png

Bases de l'interiorisme

Les bases del disseny d'interiors són l'adequació, la senzillesa i la proporció. Aquest conjunt de principis fa la diferència entre un bon disseny d'interiors i una decoració menys atractiva.

Harmonia i bellesa

L’harmonia es sentir que quan entres a casa teva, sents com si estiguessis entrant en un temple. Tot està col·locat i al teu gust. Els mobles estan distribuïts d’una manera fàcil i comode, la llum està col·locada correctament, ni molesta ni s’està a les fosques i hi ha un equilibri amb el conjunt de la decoració.

 

Per a aconseguir aquesta harmonia hem de ser conscients ques es imprescindible tenir una bona distribució, il·luminació i decoració que abast un vincle directe amb tu i amb els demés.

 

Es important també que hi hagi un equilibri de gammes cromàtiques, textures, formes i una adecuada il·luminació de l’ambient. Tots aquests elements formen part d’un tot combinant-se i complementant-se entre si ja que de manera individual no tindrien l’efecte harmonic buscat.

Per a obtenir l’harmonia desitjada hem de tenir en compte varis aspectes.

 

  • Realisme de l’espai amb el que contem

  • Analitzar els beneficis de l’espai per a tenir l’harmonia desitjada

  • Il.luminació amb harmonia

  • Control de l’espai

  • Balanç correcte de la disposició dels objectes

  • Textures

Feng Shui

El Feng Shui és un sistema filosòfic xinès fonamentat en l'estudi de la relació entre el món visible i l'invisible que pretén aconseguir una influència positiva de l'espai en les persones que l'ocupen, les orientacions i els canvis temporals, d’aquesta manera, devem estudiar els espais en els que passem més temps perquè l’energia que ens rodeja flueixi d’una manera òptima i propicia per a nosaltres.

 

És molt senzill fer-ho amb petits detalls com aprofitar la llum natural, utilitzar plantes naturals en la nostra decoració, pensar que menys sempre és més, utilitzar colors clars i relaxants.

 

Aquestes són algunes claus per a tenir una casa en equilibri:

Es fundamental l’ordre i la neteja, la no saturació de mobles i la serenitat en els colors.

Es natural que no puguis distribuir la teva casa partint de zero, pero no et preocupis, tot es pot potenciar o neutralitzar amb colors, materials i formes.

Les entrades a la casa deuen ser grans, espaioses i amb llum.

Les cuines neutralitzen l’energia negativa, per elles entra la prosperitat en la nostre llar i és important cuidar-les.

En les cambres de bany l’energia es baixa, per aquesta raó, son un bon lloc per ha decorar amb colors vius.

Els passadissos i les seves formes llargues i estretes deuen disimular-se en la mesura del possible, per això, es poden col·locar elements decoratius com plantes naturals, estanteries…

El saló - menjador ideal deu tenir forma quadrada o rectangular. Els sofàs deuen protegir la nostra esquena i les taules del menjador no tenen que tenir les cantonades punxegudes per evitar el tall d’energia.

El dormitori principal ha de ser de fusta. El llit sempre es situa en el centre de l’habitació i col·locar un baúl o una catifa com a protectors als peus del llit es considera indispensable en el Feng Shui.

Estils decoratius

bottom of page